Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

niedziela, 19 czerwca 2016

Wąsosz - Piwo Bożonarodzeniowe

Piwo Bożonarodzeniowe z Browarów Regionalnych Wąsosz, uwarzone na podstawie receptury Krzysztofa Czechanowskiego, zwycięzcy VI Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego. Trunek o ekstrakcie początkowym na poziomie 19% wag. i alkoholu 9% obj., brak info o IBU. Użyto drożdży dolnej fermentacji Saflager W34/70, cukru kandyzowanego i słodów: pilzneńskiego, karmelowego IV,  karmelowego I,  palonego, oraz pszenicy palonej. Chmiel polski - Marynka oraz przyprawy: świeże kłącze imbiru, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, przyprawa do piernika. Na ratebeer piwo oceniono na 55 punkty ogółem i 73 w stylu.


Butelka 500ml, pełne dane (poza IBU) na niebieskiej etykiecie ze srebrnymi zdobieniami i białymi napisami, zalakowany kapsel. Piana beżowa, niezbyt obfita, szybko opada do firanki. Barwa rubinowo brązowa. Aromat słodki, przyjemny - jest piernik, karmel, suszona gruszka, sporo przypraw korzennych, w tym wyraźny imbir i cynamon. W smaku również dość słodkie i pikantne, bardzo adekwatne do tego, co w zapachu, czyli karmel, piernik, rodzynki, miód spadziowy, przyprawy. Na szczęście imbir jest tu tylko dodatkiem, nie dominuje nad innymi nutami. Goryczka niska, pikantna, wysycenie niskie, alkohol ładnie ułożony. Pełne, treściwe i złożone w odbiorze, lekko zalepiające.


Fajnie skomponowane piwo świąteczne, nieco zbyt przyprawowe, korzenne, ale ogólnie fajnie wyszło. Propsy za lak na kapslu.
Ps.
Piwo ładnie wyleżakowane, po terminie (do 01/06/2016).
Cena: 6,50zł

7,5/10 pkt





Zakupione w sklepie Drink Hala Wrocław: www.facebook.com/DrinkHala



Browar:
http://browarwasosz.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz