Porter Bałtycki Wędzony 24° 2015 to Smoked Baltic Porter uwarzony w
Browarze Widawa według receptury Wojciecha Frączyka.
Parametry trunku
- alkohol 10,5%
obj., ekstrakt 24% wag., piwo niefiltrowane, niepasteryzowane. W
składzie woda, słody jęczmienne Best Malz (rauchmalz, karamell aroma, karamell dunkel, chocolate i röstmalz extra), polski chmiel Iunga, drożdże dolnej fermentacji Saflager W 34/70. Na ratebeer 99/100 punktów overall/style co daje piwu wysokie miejsce w Top 50 najlepszych wędzonych piw na świecie według ratebeer!
Buteleczka
330ml, czarna etykieta z białymi napisami, na kontrze poza IBU wszystkie dane o parametrach i składzie, czarny
goły kapsel. Piana nieduża, brązowa, w typie espresso. Barwa prawie czarna,
nieprzejrzysta, z delikatnym brązowym refleksem. Aromat intensywny, głównie wędzony, przy czym dla mnie jest to wędzonka z jednej strony ogniskowa, z drugiej torfowa, aptekowa (po równo), w tle gorzka czekolada, likier i mocna, świeżo palona kawa. W smaku dość słodkie, delikatnie kwaskowe, główne skrzypce grają ciemne słody - czekolada, kawa espresso, trufle, śliwki w czekoladzie, jagody. Goryczka średnia do niskiej, palono pestkowa. Wędzonka obecna w afterteasie, bardziej ogniskowo szynkowa niż torfowa. Nagazowanie niskie, drobne, lekko szczypiące. Spora pełnia i gęstość piwa, fajnie wyklejające, lepkie. Alkohol delikatnie rozgrzewa chwilę po przełknięciu.
Kapitalny imperialny porter bałtycki, w którym (niezbyt lubiane przeze mnie) wędzone słody zostały zredukowane do przyjemnego aftertejsu w smaku i zdumiewająco torfowego zapachu w aromacie. Do tego niezwykle jedwabisty, gładki i ułożony w odbiorze. Gdyby jeszcze zastąpić to ognisko i szynkę szkocką...
Ps.
Czy wersja BA jest dużo lepsza?
Cena: 10,00złPs.
Czy wersja BA jest dużo lepsza?
9-/10pkt
Zakupione w sklepie Piwnica Wrocław: www.facebook.com/piwnica.sklep
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz