Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

sobota, 26 marca 2016

Schelde Brouwerij - Oesterstout

Oesterstout to mocne, ciemne piwo górnej fermentacji w stylu Imperial Stout, warzone przez niewielki belgijski Schelde Brouwerij. Właściwie jest to imperialny stout ostrygowy, ponieważ trunek "filtruje się" przez muszle ostryg. Piwo ma alkohol na poziomie 8,5% obj., w składzie woda, słód monachijski, karmelowy, palony, angielski chmiel Challenger oraz Goldings, drożdże górnej fermentacji. Piwo jest niefiltrowane, niepasteryzowane, refermentowane w butelkach. Na ratebeer ocenione na 89 punktów ogółem i 34 w stylu.


Butelka 330ml, jasna etykieta z naszkicowaną syreną w towarzystwie dwóch zalotników, firmowy kapsel z logo browaru, niepełne dane o parametrach i składzie zawartości. Piana sycząca jak na coli, błyskawicznie znika. Barwa dość jasna jak na stouta, brązowo rubinowa, opalizująca. Aromat karmelowy, palony, czekoladowy, rodzynkowy, w tle specyficzna morsko-żelazista mineralność i delikatna winna nuta. W smaku dość słodkie, karmelkowe, wodniste, mocno mineralne w odczuciu. Goryczka niska do średniej, alkoholowa i pikantna. Nagazowanie wysokie do średniego, drobne, szczypiące.


Ostryg sensu stricte może nie czuć, ale wyraźna mineralność to zdecydowanie zasługa morskich muszli. Minusem jest brak ciała i słabo ukryty alkohol, poza tym odchmielowa żelazistość, co łącznie powoduje nieprzyjemne uczucie na zębach jak po coli...
Cena: 9,15zł

6-/10 pkt







Zakupione w sklepie online: http://piwa-regionalne.com.pl

Browar:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz