Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

niedziela, 1 listopada 2015

Faktoria - Gold Rush

Gold Rush z kontraktowego browaru Faktoria to IPA na amerykańskich (Chinook, Centennial, Citra) i nowozelandzkich (Motueka) chmielach, uwarzone w Browarze Zodiak. Piwo ma 5,9% obj. alkoholu przy ekstrakcie 14% wag., goryczkę na poziomie 75 IBU. Użyto słodu pilzneńskiego, pale ale oraz suchych drożdży górnej fermentacji US-05. Na ratebeer trunek oceniony na 82 punkty ogółem i 61 w stylu.


Półlitrowa butelka, etykieta imitująca gazetkę z dzikiego zachodu, pełne dane o składzie i parametrach piwa, czarny goły kapsel. Piana spora, drobno i średnio pęcherzykowa, trwała i oblepiająca szkło. Barwa ciemno złota, zamglona. Aromat to przyjemne połączenie iglaków, owoców tropikalnych i cytrusów oraz nut trawiastych - czysto, choć niezbyt intensywnie. W smaku lekka landrynkowa słodycz połączona z trawą cytrynową, żywicą i mandarynką oraz (niestety) gotowaną kukurydzą. Goryczka średnia do niskiej, nieco łodygowa. Nagazowanie niskie, drobne, lekko szczypiące i cierpkie.


Przeciętne, niczym się nie wyróżniające AIPA, nieźle pachnące choć w smaku już nieco gorzej...
Cena: 6,95zł

7/10pkt








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz