Orval z belgijskiego Brasserie dOrval, to ciemne
Belgian Ale o zawartości alkoholu na poziomie 6,2% obj., warzone od 1932 roku przez zakonników z opactwa Notre-Dame d'Orval, Jest to oczywiście piwo
trapistów, zacierane infuzyjnie ze słodów jęczmiennych i pszeniczny, warzone przy zastosowaniu górnej oraz spontanicznej fermentacji (sz użyciem dzikich drożdży Brettanomyces), refermentowane w butelkach, chmielone słoweńskim
Styrian Golding, niemieckim Hallertau, francuskim Strisselspalt oraz szałwią (również na zimno) do poziomu 35-50 IBU. Na ratebeer ocenione praktycznie na 99 punkty ogółem i 100 w stylu, co daje miejsce w Top 50.
Charakterystyczna, beczułkowata butelka
330ml, skromna, niewielka etykieta, niepełne dane o
składzie i
parametrach zawartości, znaczek "Authentic Trappist Product", firmowy kapsel. Obfita, gruba i nietrwała piana, barwa ciemno bursztynowa, opalizująca. Zapach przede wszystkim dziki, stajenny, nasuwający skojarzenie z końską derką, słomą, sianem, z drugiej strony estry owocowe (figi i morele) i lekkie fenole (kolorowy pieprz, może szałwia). W smaku półsłodkie - przypomina wino domowe z głogu, są rodzynki, winogrona, kandyzowane owoce, susz... Goryczka wyraźna, ziołowa, nieco piołunowa. Nagazowanie wysokie, odczucie w ustach półpełne, gładkie.
Nietypowe piwo trapistów - intensywne, bogate w odbiorze, wyraźnie brettowe, z solidną goryczką, subtelnie wiążące to wszystko kandyzowane owoce, rodzynki i suszone gruszki... Mimo to trunek jest zaskakująco pijalny, ułożony i smaczny.
Cena: 13,00zł8,5/10 pkt
Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl
Browar:
www.orval.be
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz