Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

niedziela, 5 lipca 2015

De Molen + Sound - Ball & Chain

Kooperacyjny Smoked Dubbelbock holenderskiego Brouwerij de Molen i amerykańskiego Sound Brewery to po prostu dolno fermentacyjny podwójny koźlak wędzony uwarzony w Holandii. Piwo ma 17,2° Plato, 7,1% obj. alkoholu i goryczkę na poziomie 26 IBU. W składzie jest oczywiście słód jęczmienny - wędzony, palony, czekoladowy, karmelowy i pilzneński. Na goryczkę użyto tu dwóch chmieli - amerykański Columbus i czeski Saaz. Piwo uwarzone okazjonalnie, na ratebeer ocenione na 94 punkty overall i 95 in style.


Butelka 330ml, jak zawsze w przypadku De Molena biała etykieta z czarnymi napisami w pełni opisującymi skład i parametry zawartości, czarny kapsel z białym logo browaru. Piana nieduża, szybko redukuje się do niewielkiej warstewki, barwa brązowa, ciemno herbaciana, opalizująca. Zapach faktycznie wędzony, przede wszystkim wędzona szynka, oscypek, ognisko i sporo melanoidynowej słodowości. W smaku wyczuwalna słodycz w typie syropu klonowego czy miodu pitnego, ciemne pieczywo, opiekane tosty, wyraźny choć nie przesadzony dym z ogniska. Pestkowa goryczka na granicy percepcji, rozgrzewający, dobrze ukryty alkohol, nagazowanie niskie, lekko szczypiące, spora pełnia w odczuciu, delikatna słonkawość i cierpkość w afterteasie.


Piwo dość gęste, treściwe, do powolnego sączenia. Pod każdym względem przypomina podręcznikowego Doppelbocka ze słodem wędzonym. Nie ma tu żadnych wad, aczkolwiek nie jest to piwo, które by mnie zauroczyło. Użyty słód wędzony bukiem - oscypek czy ogniskowa kiełbaska nie ma w mojej ocenie startu do torfowej smoły, whisky czy palonych kabli...
Cena: 12,90zł

6/10 pkt (dla sympatyków szynki 8 pkt)







Zakupione w sklepie online: piwa-regionalne.com.pl

Browar:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz