Kooperacyjny Smoked Dubbelbock holenderskiego Brouwerij de Molen i amerykańskiego Sound Brewery to po prostu dolno fermentacyjny podwójny koźlak wędzony uwarzony w Holandii. Piwo ma 17,2° Plato, 7,1% obj. alkoholu i goryczkę na poziomie 26 IBU. W składzie jest oczywiście słód jęczmienny - wędzony, palony, czekoladowy, karmelowy i pilzneński. Na goryczkę użyto tu dwóch chmieli - amerykański Columbus i czeski Saaz. Piwo uwarzone okazjonalnie, na ratebeer ocenione na 94 punkty overall i 95 in style.
Butelka 330ml, jak zawsze w przypadku De Molena biała etykieta z czarnymi napisami w pełni opisującymi skład i parametry zawartości, czarny kapsel z białym logo browaru. Piana nieduża, szybko redukuje się do niewielkiej warstewki, barwa brązowa, ciemno herbaciana, opalizująca. Zapach faktycznie wędzony, przede wszystkim wędzona szynka, oscypek, ognisko i sporo melanoidynowej słodowości. W smaku wyczuwalna słodycz w typie syropu klonowego czy miodu pitnego, ciemne pieczywo, opiekane tosty, wyraźny choć nie przesadzony dym z ogniska. Pestkowa goryczka na granicy percepcji, rozgrzewający, dobrze ukryty alkohol, nagazowanie niskie, lekko szczypiące, spora pełnia w odczuciu, delikatna słonkawość i cierpkość w afterteasie.
Piwo dość gęste, treściwe, do powolnego sączenia. Pod każdym względem przypomina podręcznikowego Doppelbocka ze słodem wędzonym. Nie ma tu żadnych wad, aczkolwiek nie jest to piwo, które by mnie zauroczyło. Użyty słód wędzony bukiem - oscypek czy ogniskowa kiełbaska nie ma w mojej ocenie startu do torfowej smoły, whisky czy palonych kabli...
Cena: 12,90zł
6/10 pkt (dla sympatyków szynki 8 pkt)
Browar:
6/10 pkt (dla sympatyków szynki 8 pkt)
Zakupione w sklepie online: piwa-regionalne.com.pl
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz