Ten
Fidy Bourbon Barrel-Aged z amerykańskiego Oskar Blues Brewery to Imperial Stout leżakowany w beczkach po bourbonie o
zawartości alkoholu na poziomie 12,9% obj. i goryczce 75 IBU. W składzie
woda, słód two-row, słód czekoladowy, palony jęczmień, płatki owsiane, chmiel, drożdże górnej fermentacji. Maksymalne 100 ogółem i 100 punktów w stylu na ratebeer!
Puszka
o pojemności 1 pinty (ok 473ml), skąpe
informacje o składzie i parametrach zawartości. Obfita, beżowa, średnio trwała
piana. Barwa czarna, nieprzejrzysta. Aromat intensywny, ale nie dominuje tu wanilina a raczej melasa, przypalany karmel, kakao, migdały, sos sojowy, bourbon... W smaku dość słodkie, sporo kawy, jakiegoś deseru czy lodów czekoladowo karmelowych, jest trochę wanilii, kokosa, jest whisky na finiszu i jakby słony posmak popcornu z karmelem, a po ogrzaniu orzechy laskowe. Goryczka średnia, palono tytoniowa, niskie wysycenie, średnie ciało.
Generalnie bardzo fajny, intensywny RIS, może nie miażdży waniliną jak wiele amerykańskich BBA, natomiast ma złożoną i fajnie skomponowaną paletę, fajnie podrasowana podstawka, ewidentnie płynny deser w typie Noa Pecan z Omnipollo w wersji bourbon... Klasa.
Cena: 16,49€9-/10pkt
Browar:
www.oskarblues.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz