Hebe z browaru Olimp, to uwarzone w browarze Bytów Browar Kaszubski Sour/Wild Ale, a dokładniej Ice Sour Coffee & Black Currant Brett Ale Barrel Aged, czyli "kwaśny ejl z dodatkiem soku z czarnej porzeczki, fermentowany brettami,
leżakowany z kawą z Etiopi i Kostaryki, leżakowane pół roku w beczce po
whiskey/bourbon (4 lata Jack Daniels whiskey / 12 lat Heaven Hills
Bourbon). Przed leżakowaniem piwo zostało wymrożone". W składzie woda, słody jęczmienne, chmiele, sok NFC z czarnej porzeczki, kawa, bakterie lactobacillus blend, drożdże bretanomyces blend. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, o ekstrakcie
początkowym 14,2% wag. i
alkoholu na poziomie 9% obj. Na ratebeer 97/93 punktów. Warka do 01/04/2020.
Szeroka butelka
330ml, duży kapsel oblany czarnym woskiem, pełne info o składzie i
parametrach trunku
na czarnej, błyszczącej etykiecie.
Piany brak, barwa czerwono rubinowa, klarowna. Zapach intensywny, głównie czarna porzeczka i świeżo palona kawa, w tle trochę czekolady, migdałów, waniliny... W smaku kwaskowe, pestkowe, winne, z wyraźną kawą i porzeczkami, jest też delikatna karmelowa słodycz i skóra... Goryczka średnia, głogowa, niskie wysycenie, nieco oleiste w odbiorze.
Cena: 24,25zł
8/10 pkt
Zakupione w sklepie ebrowarium.pl
Browar:
www.facebook.com/browar.olimp
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz