Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

sobota, 7 kwietnia 2018

Brasserie du Pays Flamand - Bière Brune Quadruple vieillie en fût de Cognac

Bière Brune Quadruple vieillie en fût de Cognac, z francuskiego Brasserie du Pays Flamand, to Quadrupel 12 miesięcy leżakowany w dębowych beczkach po 20to letnim koniaku. Piwo zawiera 11,5% obj. alkoholu, jest niefiltrowane, niepasteryzowane, refermentowane w butelkach. Na ratebeer ocenione na 71 punktów ogółem i 31 w stylu. Warka do 05/2019.


Czarna, matowa butelka 750ml, skąpe informacje o składzie i parametrach zawartości, mały, czarny kapsel. Gushing podczas otwierania. Piana obfita, ale sycząca, szybko opada do pierzynki. Barwa rubinowa, opalizująca. W zapachu czereśnie, rodzynki i figi... Ubogo. W smaku półsłodkie, lekko szorstkie, lekko kwaskowe, dominują figi i czerwone wino, na finiszu zioła plus koniakowe rozgrzewanie. Wysokie, musujące wysycenie, nieco oleiste, szorstkie w odbiorze.


Poprawne, ale do belgijskiej klasyki sporo brakuje.
Cena: 56,00zł

7-/10 pkt





Zakupione w sklepie ebrowarium.pl

Browar:
www.brasseriedupaysflamand.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz