WRCLW Barley Wine Blackstrap Molasses Rum B.A. 2016 to English Barley Wine z dodatkiem melasy trzcinowej,
leżakowane w dębowych beczkach po jamajskim rumie, uwarzone we
wrocławskim Browarze Stu Mostów i wydane w
serii Barrel Aged series WRCLW. Piwo zawiera ekstrakt początkowy na
poziomie 24,7%
wag., alkohol 9,6% obj. i goryczkę 50 IBU. W składzie woda, słód
pilzneński, monachijski, karmelowy 110-130 EBC, karmelowy 300 EBC,
melasa, amerykański chmiel Columbus i słoweński Styrian Goldings,
drożdże S-04. Piwo
niefiltrowane i niepasteryzowane. Na ratebeer 99 punktów ogółem i 97 w stylu. Warka do 20.06.2019.
7/10 pkt
Browar:
100mostow.pl
Butelka
330ml, firmowy kapsel, etykieta z niepełnym składem i parametrami
trunku. Piany brak, barwa miedziano mahoniowa, klarowna. W aromacie przyjemna wanilia, rum, karmel, toffi - fajnie. Smak półsłodki, stara się nadążyć za zapachem - głównie karmel, razowiec, rodzynki, rum i wanilia w posmaku. Goryczka nieduża, tytoniowa. Niskie wysycenie, rozgrzewający, nieco rozpuszczalnikowy alkohol, lekko oleista konsystencja.
Ogólnie dużo lepsze piwo niż wersja podstawowa, choć nadal pozostało trochę ciasta drożdżowego, zakalca w smaku.
Cena: 20,20zł7/10 pkt
Browar:
100mostow.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz