Tweak Batch no 3 z amerykańskiego Avery Brewing Company, to Imperial Stout leżakowany w dębowych beczkach po
Bourbonie z
dodatkiem kawy,
wydany w ramach "Annual Barrel Series". Alkohol na poziomie 16% obj., w
składzie woda, słód (2-row, special B, black, aromatic), palony jęczmień, amerykański chmiel Columbus, kawa, drożdże górnej fermentacji Westmalle Belgian Ale. Na ratebeer 100 punktów ogółem i 96 w stylu. Data butelkowania 14/11/2016.
Butelka 355ml, niepełne dane o składzie i parametrach
zawartości, firmowy kapsel pod złotkiem. Piana obfita, drobna, średnio trwała. Barwa czarna, nieprzejrzysta. W aromacie intensywna kawa na tle przyjemnej czekolady, waniliny i bourbonu. Super. W smaku słodkie, tu dominują praliny, trufle, świeżo palona kawa, wanilia i karmel. Średnia, palona goryczka, lekko pikantny (szczypta chilli?) i tytoniowy posmak. Niskie wysycenie, jest też whisky, ale fajnie wkomponowana w deserową, lepką i zawiesistą całość.
Pełny, gęsty i intrygujący RIS z wyraźnym udziałem kawy i barrel agingu, do tego ewidentnie #teamslodyczka. Tak jak lubię.
Cena: 14,87€
9-/10 pkt
9-/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz