Eng-Yak, z amerykańskiego browaru American Solera, to Barley Wine Aged in Cognac Barrels,
czyli mocne, słodowe piwo górnej fermentacji, 18 miesięcy leżakowane w
dębowych beczkach po koniaku i następnie kolejne 12 miesięcy leżakowane w butelkach (refermentacja). Alkohol na poziomie 12% obj., na ratebeer 94 punktów ogółem i 79 w stylu.
Butelka
375ml, lakoniczne dane o składzie i parametrach na kontrze, złoty, duży
kapsel. Piana średnio obfita, lekko sycząca, szybko opadająca do chmurki.
Barwa miedziana, opalizująca. W zapachu słodowo, karmelowo, do tego trochę rodzynek i starego chmielu, beczka w postaci delikatnej waniliny i koniaku w dalekim tle. W smaku dużo lepiej - słodko, likierowo, jest melasa, krówka, migdał, są suszone owoce, wosk pszczeli i sporo rozgrzewającego koniaku na finiszu. Goryczka nieduża, ziołowo pestkowa. Lekko oleiste, lekko szorstkie, pełne, choć nie gęste w odbiorze.
Jest bardzo dobrze, ale warto poleżakować to piwo, wydaje się, że czas działałby na jego korzyść i odczucie alkoholowości znacznie by spadło.
Ps.
Kwas izowalerianowy oczywiście znika po kilku minutach, w miarę "oddychania" piwa po przelaniu do szkła...
Jest bardzo dobrze, ale warto poleżakować to piwo, wydaje się, że czas działałby na jego korzyść i odczucie alkoholowości znacznie by spadło.
Ps.
Kwas izowalerianowy oczywiście znika po kilku minutach, w miarę "oddychania" piwa po przelaniu do szkła...
Cena: 11,98€
8-/10 pkt
8-/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz