Abt 12 Watou Oak Aged to Quadrupel z belgijskiego St. Bernardus Brouwerij, który przed przelaniem i refermentacją w butelkach jest przez 6 miesięcy leżakowany w dębowych beczkach po calvadosie (wytrawny winiak francuski, destylat z cydru). Piwo zawiera 11% alkoholu, w składzie woda, słód jęczmienny,
cukier kandyzowany, niemiecki chmiel goryczkowy Hallertau Magnum oraz
angielski aromatyczny Kent Golding, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer 99 punktów ogółem i 97 w
stylu, co daje wysokie miejsce w Top 50.
Butelka
750 ml, korek, drucik, niepełny skład i parametry trunku na foliowej etykiecie. Piana obfita, średnio trwała, pozostaje w postaci chmurki. Barwa miedziana, dość klarowna. W aromacie głównie nuty calvadosu, jabłek, cydru, do tego suszone owoce, miód i zioła. W smaku półsłodkie, dojrzałe jabłka, rodzynki, figi, karmel, miód, melasa, kandyzowane morele, czerwony pieprz... Jednym słowem spore bogactwo. Goryczka ziołowo migdałowa, nieduża. W aftertejsie wosk pszczeli i toffi. Lekkie rozgrzewanie alkoholowe, średnie do wysokiego, drobne wysycenie, niezbyt gęste w odbiorze.
Paradoks, bo zabrakło mi tu troszkę pełni i słodyczy z wersji nieleżakowanej, która tam mi nieco przeszkadzała ;)
8,5+/10 pkt
Zakupione w belgijskim sklepie belgiuminabox.com
www.sintbernardus.be
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz