Conca d’Oro to Imperial Stout leżakowany w beczkach (z francuskiego dębu) po włoskim czerwonym winie - Barrel Aged in Candialle Chianti Classico Red Wine Barrels, uwarzony w estońskim
Sori Brewing
i wydany w serii "Barrel Range". Piwo zawiera 11,5% alkoholu, w składzie: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer ocenione na 99 (overall) i 85 (style) punktów. Warka do 14/10/18.
Butelka
330ml, firmowy kapsel, niepełne dane o
parametrach i składzie trunku. Drobna, nieduża piana, prawie czarna, nieprzejrzysta barwa. W aromacie wiśnie w czekoladzie, praliny, suszone węgierki, kawa, odrobina wanilii... Smak półsłodki, czekoladowy, rodzynkowy, lekko kwaskowy w wiśniowy sposób, na finiszu czerwone wino, lekka taniczność i popiołowość... Goryczka niska, palono pestkowa. Dość mocno rozgrzewający alkohol, niskie, drobne wysycenie, pełne i szorstkie w odbiorze.
Mocno zdominowała tego RISa beczka po czerwonym winie, co jednak nie do końca korzystnie wpłynęło na piwo bazowe - brakuje mi słodyczy, za dużo zaś kwaskowatości i taniczności.
Cena: 5,36€
8-/10 pkt
soribrewing.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz