Zure van Tildonk Stekelbees, to kwaśne piwo górnej fermentacji w stylu Sour/Wild Ale, warzone z dodatkiem agrestu przez belgijski Brouwerij Hof Ten Dormaal. Piwo leżakowane 8 miesięcy w piwnicach browaru, zawiera 6% obj. alkoholu, w składzie składniki z własnej produkcji browaru: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, owoce, chmiel (niemiecka odmiana Magnum z przybrowarnej plantacji), cukier, drożdże "z powietrza" (spontaniczna fermentacja). Na ratebeer ocenione na 86 punktów ogółem i 30 w stylu. Butelka z datą do 04/2027.
Butelka
330ml, firmowy kapsel,
niepełne dane o parametrach i składzie zawartości. Piana sycząca, od razu znika do zera. Barwa żółta, mętna. W aromacie niedojrzałe porzeczki, agrest, kiszone ogórki, kiszona kapusta... W smaku solidna kiszonkowo cytrynowa kwaśność, woda po kiszonych ogórkach, pszeniczna mączność, lekka cierpkość, lekka słodycz. Wysokie wysycenie, niska goryczka, rześkie, wręcz drażniące, octowe w odbiorze.
Raczej nie będzie to mój faworyt z piw tego typu, zdecydowanie bardziej pasują mi Wild West w różnych odsłonach z Alvinne...
Cena: 3,99€
Zakupione w Belgii w www.bieresgourmet.be
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz