Verdeel & Heers (Divide & Conquer) BA Imp Stout Brett-ish z
holenderskiego Brouwerij de Molen, to Imperial Stout leżakowany w beczkach po whisky, fermentowany dzikimi drożdżami. Ekstrakt na poziomie 24° Plato, alkohol 9,8% obj.,
goryczka 61 IBU. W składzie woda, słody: pilzneński, karmelowy,
czekoladowy, palony, brown, na goryczkę amerykański chmiel Simcoe, Amarillo i Apollo oraz na aromat czeski Saaz, drożdże górnej fermentacji, Brettanomyces. Trunek niepasteryzowany i refermentowany w butelkach, z datę
przydatności do 12/01/2042 (25 lat). Na ratebeer ocenione na 99 punktów ogółem i 88 w stylu.
Butelka
330ml, biała etykieta z pełmnym info o parametrach i składzie zawartości, kapsel oblany czarnym gumowym lakiem. Piana średnio obfita, beżowa, nietrwała. Barwa czarna z brązowymi refleksami. W aromacie torfowa wędzonka, karbid, czekolada, toffi, kawa zbożowa, syrop Tussipect... W smaku półsłodkie, lekko kwaskowe od ciemnych słodów, jest mleczna czekolada, karmel, palona kawa, spalone kable, ostre whisky... Goryczka alkoholowo popiołowa, średnia, nieco gryząca. Niskie wysycenie, dość gęste, pełne w odbiorze.
Przyjemne, treściwe body i przeszkadzający alkohol, fajna czekolada i drażniąca torfowość... Reasumując dość rozedrgany, niespójny RIS, raczej nie w moim typie.
Cena: 29,80zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz