Imperial Raspberry Stout, z hiszpańskiego Nómada Brewing, to malinowy RIS chmielony tylko niemieckim Magnum.
Parametry: 10% obj. alkoholu przy 25° Plato i goryczce 50 IBU. W składzie: woda, słód pale, karmelowy, abbey, caraaroma, caramunich, palony, czekoladowy, palony jęczmień, maliny, niemiecki chmiel Magnum, japoński Sorachi Ace, drożdże. Na ratebeer oceniony na 93 punktów ogółem i 44 w stylu. Warka do 24/02/2018.
Butelka
330ml, niepełne info o składzie i parametrach trunku na kontrze, firmowy
kapsel. Beżowa nieduża piana, która dość szybko opada do postrzępionej
firanki. Barwa ciemno brązowa. Aromat zdominowany maliną, a właściwie liofilizowaną czy "suszoną", słodką maliną, w tle czekolada i espresso. W smaku malina w czekoladzie, jest trochę słodyczy, ale #temaslodyczka to to nie jest, trochę owocowej kwaskowatości, mleczna czekolada, kawa rozpuszczalna, średnia, palona goryczka, likier, a właściwie rozgrzewający alko. Niskie wysycenie, lepkie, lekko oleiste, ale nie gęste w odbiorze.
Dość poprawny imperialny stout, troszkę przypomina nalewkę wiśniową, tyle że zamiast wiśni są maliny. Jeśli jest to piwo z aromatami, to przyznaję, że fajnie się komponują z całością, choć warto zmniejszyć dawkę o połowę i mógłby się nieco lepiej ułożyć alkohol.
Cena: 17,90zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz