#1 Projekt 30 z Browaru Maryensztadt, to Imperialny Porter Bałtycki - piwo dolnej
fermentacji o ekstrakcie początkowym na
poziomie 29,33° Plato i alkoholu 10,5% obj. W składzie: woda, słód pilzneński, monachijski, wiedeński, czekoladowy, carafa III special, miód spadziowo-gryczany, ekstrakt słodowy, polski chmiel Iunga, drożdże Saflager W 34/70, Safale S-04, Oenoferm, X-Treme F3. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane. Na ratebeer ocenione na 97 punktów ogółem i 91 w stylu. Piwo nagrodzone brązowym medalem w kategorii "Porter Bałtycki" podczas Barcelona Beer Challenge 2017. Data rozlewu 20/01/2017.
Ciekawa butelka
330ml, książeczka na sznurku z opisem zawartości, korek w koszyczku. Pianka znikoma,
delikatna jak na espresso, nietrwała. Barwa ciemno brązowa, nieprzejrzysta.
W aromacie głównie nuty czekoladowe, truflowe, w tle śliwka węgierka i kawa rozpuszczalna. Smak mocno słodki, intensywnie czekoladowy, tu również obecna śliwka w czekoladzie, praliny, likier kawowy, cynamon. Troszkę przypomina to likwor z nadzienia popularnych w komunie beczułek czekoladowych (aktualnie odpowiednikiem są E. Wedel - Baryłki z alkoholem w czekoladzie deserowej). Goryczka średnia, palono przyprawowa. Nisko wysycone, pełne, lepkie, oleiste i syropowe w odbiorze, z wyraźnie rozgrzewającym alkoholem.
Cena: 27,90zł
8/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz