AleSmith Grand Cru z amerykańskiego AleSmith Brewing Company, to Belgian Strong Ale, fermentowane przy użyciu belgijskich drożdży. Jest
to więc intensywnie estrowe, fenolowe, mocne piwo górnej fermentacji o zawartości alkoholu na poziomie
10% obj., ekstrakcie 21,12° Plato i goryczce zaledwie 11 IBU. W 2012 roku wyróżnione brązowym medalem na Great American Beer Festival, na ratebeer zaś ocenione na 99/96 punktów overall/style, dzięki czemu zostało sklasyfikowane w Top 50 najlepszych trunków w tym stylu na świecie. Data butelkowania 22/04/2015.
Malowana
butelka o pojemności 750ml, srebrny kapsel owinięty złotym sreberkiem,
lakoniczne dane o składzie i
parametrach zawartości. Gushing przy otwieraniu, piana średnio obfita, dość trwała, barwa rubinowa, lekko opalizująca. Aromat estrowy, głównie suszone morele, rodzynki, karmel, miód, w tle przyprawy. W smaku podobnie, słodkie, wyklejające, dominują kandyzowane i suszone owoce oraz delikatnie pikantne fenole, w tle posmaki czerwonego wina, porto i ciasta drożdżowego. Goryczka nieduża, ziołowo pestkowa, przyjemnie rozgrzewanie od alkoholu na finiszu. Wysycenie średnie, lepkie, gładkie i oleiste w odbiorze.
Dość klasyczne BDSA, kumulujące w sobie wszystko to, co charakterystyczne dla belgijskich drożdży i piw mocnych, tzw. "nudna Belgia", aczkolwiek od AleSmith chciałoby się czegoś nieco ponad standard, zwłaszcza przy tej cenie za regularne piwo.
Cena: 13,21€
8/10 pkt
Browar:
alesmith.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz