Sur Sorachi Ace, z duńskiego To Øl, uwarzone w belgijskim De Proef Brouwerij, to lekkie, górno fermentacyjne Brett India Pale Ale, obficie chmielone tylko japońskim Sorachi Ace, zakwaszone przy użyciu techniki „sour mashing” i fermentowane dzikimi drożdżami Brettanomyces. Zawartość
alkoholu na poziomie 6% obj., w składzie woda, słód pilzneński, melanoidynowy, cara munich, cara pils, płatki pszeniczne, chmiel i drożdże. Na ratebeer 94 punktów ogółem i 73 w stylu. Warka do 06/12/17.
Puszka
500ml, brak informacji o pełnym składzie i parametrach trunku. Piana
obfita, całkiem trwała. Barwa złota, opalizująca. W aromacie cytrusy, świeży kokos, troszkę nafty, siana i skóry. W smaku kwaskowe, cytrynowe, winogronowe, nieco kiszonkowe co dość dziwnie współgra ze słodkim, kokosowym posmakiem od chmielu, w tle nuty funky i krótka, średnia, ziołowo trawiasta goryczka. Średnie wysycenie, całkiem rześkie i pijalne w odbiorze.
Ciekawie to wyszło, chyba najbardziej kwaskowe ze wszystkich Surów do tej pory, są ewidentnie posmaki dzikie od brettów i posmaki kokosowe od chmielu. Dla mnie bomba, bo często Sorachi Ace daje nikłe aromaty, kokos jedynie w domysłach!
Cena: 4,31€
8/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz