Sur Centennial, z duńskiego browaru kontraktowego To Øl, to uwarzone w belgijskim De Proef Brouwerij, lekkie, górno fermentacyjne Sour Mashed India Pale Ale tudzież Dry Hopped Sour Pale Ale, obficie chmielone tylko jednym amerykańskim chmielem Centennial i zakwaszone przy użyciu techniki „sour mashing”. Zawartość
alkoholu na poziomie 5% obj., w składzie woda, słód pilzneński, monachijski, cara crystal, płatki owsiane, cara aroma, chmiel i drożdże. Na ratebeer 86 punktów ogółem i 47 w stylu. Warka do 26/10/17.
Puszka
500ml, brak informacji o pełnym składzie i parametrach trunku. Piana obfita, kremowa, trwała. Barwa jasno bursztynowa, wpadająca w pomarańcz, mocno opalizująca.
Aromat chmielowy, cytrynowy, świerkowy, świeży choć mógłby być intensywniejszy. W smaku wytrawne, kwaskowe, jest cytryna, zest z grejpfruta, jogurt i świerk. Nieduża, żywiczna goryczka, średnie do niskiego wysycenie, rześkie i bardzo pijalne.
Kolejne fajne Sour IPA od Duńczyków, nieziemsko gasi pragnienie, aczkolwiek do pełni szczęścia przydałoby się nieco poprawić intensywność aromatu.
Cena: 4,31€
8-/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz