La Santa Muerte to Imperial Honey Stout z dodatkiem miodu, uwarzony w
duńskim Amager Bryghus i wydany specjalnie z okazji święta Halloween. Alkohol
dochodzi tu do poziomu 10% obj., do chmielenia użyto niemieckiego
chmielu Hercules i amerykańskiego Columbus oraz Simcoe. W składzie mamy wodę, słód pilzneński, crystal 150, caraaroma, czekoladowy, black, palony jęczmień, miód, cukier Demerara, chmiel i
drożdże górnej fermentacji US-ale. Zasłużone 99 punktów ogółem oraz 89 w stylu na
ratebeer. Warka do 10/2018.
Butelka
500ml, firmowy kapsel, pełne info o
składzie trunku i niepełne o
parametrach. Po przelaniu do szkła tworzy się obfita, drobna i trwała piana. Barwa czarna z brązowymi refleksami. W aromacie głównie czekolada, karmel, toffi, kawa, w tle miód i rodzynki(?). Smak mocno słodki, paleta analogiczna do zapachu, kakao i praliny na pierwszym planie, pojawiają się słodkie ciemne owoce, brązowy cukier, melasa. Zaraz za tą słodyczą wchodzi kontra w postaci solidnej, palonej goryczki z tytoniowymi posmakami. Wysycenie niskie, faktura gęsta, likierowa, wyklejająca, do tego popiołowa szorstkość pozostająca na języku i lekko rozgrzewający alkohol.
Bardzo intensywny w smaku RIS o prawilnym body i długich posmakach, zdecydowanie #teamslodyczka, wydaje się być ideałem do barrel agingu...
Cena: 25,00zł
9-/10 pkt
Browar:Cena: 25,00zł
9-/10 pkt
www.amagerbryghus.dk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz