Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

piątek, 19 maja 2017

Abbaye des Rocs - Blonde

Abbaye des Rocs Blonde, z belgijskiego Brasserie de l’Abbaye des Rocs, to Belgian Blond (na ratebeer zakwalifikowane jako Tripel) - niefiltrowane, jasne piwo górnej fermentacji, o zawartości alkoholu na poziomie 7,5% obj., refermentowane w butelkach. W składzie woda, słód, chmiel, drożdże. Na ratebeer ocenione na 74 punktów ogółem i 76 w stylu. Warka do 06/03/18.


Butelka 330ml, brak danych o składzie i parametrach zawartości (poza ABV), nierówno naklejona  krawatka, niebieski kapsel. Piana sycząca, gruba, szybko opada prawie do zera. Barwa złota, mocno mętna. W aromacie brzoskwinie, morele, nuty zbożowe, chlebowe. W smaku półsłodkie, jest sporo estrów, ciasteczkowa podbudowa słodowa, lekko pikantne fenole w posmaku i nieduża, ziołowa goryczka. Wysokie, szczypiące wysycenie, lekko mączne w odbiorze, brak rześkości...


Zbyt słodowe, zbożowe jak dla mnie, przez to dużo traci na pijalności. Do tego mało nachmielone, fenolowe i z rozgrzewającym alkoholem jak przy mocniejszych piwach.

Cena: 1,91€

6/10 pkt





Zakupione w belgijskim sklepie www.beergium.com


Browar:
www.abbaye-des-rocs.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz