Barrel Project #10/2017 z holenderskiego Brouwerij Kees, to Oatmeal Stout - ciemne, mocne piwo
górnej fermentacji, leżakowane w dębowych beczkach po whiskey Jack Daniels. Alkohol 11% obj.,
goryczka 80 IBU, w składzie: woda, słód pale ale, karmelowy, carafa 1, carafa 2, (owies?), angielski chmiel Fuggles i japoński Sorachi Ace, drożdże. Na ratebeer
piwo ocenione na 95 punktów ogółem i 50 w stylu. Data przydatności do 01/2022.
Butelka
330ml, czarna etykieta z niepełnym info o parametrach i składzie
piwa, firmowy kapsel. Piana spora, drobna i dość trwała, w dodatku zdobi szkło. Barwa
czarna, nieprzejrzysta. W aromacie bardzo przyjemna wanilia, palona kawa, praliny, karmel i kakao - intensywnie i przyjemnie. W smaku jest karmelowo czekoladowa słodycz, jest kawowa kwaskowatość, jest sporo whiskey i dość solidna, palona goryczka. W aftertejsie wanilia walczy z tytoniem i wódą... Niskie wysycenie, fajne oleiste, wyklejające i smukłe ciało.
Trudno ocenić to piwo - z jednej strony fajny zapach z wyraźną beczką, fajna faktura (zwłaszcza jak na BA), intensywne i długie posmaki, sporo cukrów resztkowych (co lubię w RISach) sprawiają, że wącha i pije się przyjemnie, z drugiej strony niepotrzebna kwaskowatość i zbyt destylatowy alkohol obniżają atrakcyjność degustacji...
Cena: 4,21€
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz