Barrel Project #09/2016 z holenderskiego Brouwerij Kees, to Imperial Stout leżakowany w dębowych beczkach po szkockiej whisky Girvan. Alkohol 11% obj.,
goryczka 80 IBU, w składzie: woda, słód pale ale, karmelowy, carafa 1, carafa 2, angielski chmiel Fuggles i japoński Sorachi Ace, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer
piwo ocenione zaledwie na 79 punktów ogółem i 21 w stylu. Data przydatności do 02/2022.
Butelka
330ml, czarna etykieta z niepełnym info o parametrach i składzie
piwa, firmowy kapsel. Piana drobne, obfita i trwała. Barwa
czarna, nieprzejrzysta, z rubinowym refleksem u dołu szkła. Aromat lekko torfowy, kawowy, pralinowy, z intensywnym, lekko słodkim whisky i delikatną wanilią w tle. W smaku przyjemna czekoladowa słodycz, whisky, karmel, kawa, wanilia, popiołowa szorstkość - w takiej właśnie kolejności. Goryczka średnia, palona, do tego fajne, oleiste ciało, lepkość, nieduże, drobne wysycenie.
Wbrew pozorom alkohol, który ewidentnie jest w tym piwie w postaci szlachetnej whisky i likieru, w moim odczuciu bardzo fajnie pasuje do treściwości i słodyczy całości, a razem z goryczką stanowi kontrę i daje potrzebny balans.
Cena: 4,21€
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz