WRCLW Schöps to górno fermentacyjne, gęste piwo pszeniczne, uwarzone we
wrocławskim browarze restauracyjnym Browar Stu Mostów i wydane w serii "Klasyka w nowych aranżacjach". Jest to Traditional Ale, a dokładniej próba odtworzenia starego, zapomnianego już stylu Schöps, o którym wzmianki sięgają czasów średniowiecznego Śląska. Sam trunek zawiera ekstrakt początkowy na poziomie
14,5%
wag., alkohol 4,3% obj. i goryczkę zaledwie 15 IBU. Ponad 80% zasypu stanowi
tu słód pszeniczny, reszta to słód pilzneński, caramel hell, caramel red, melanoidynowy, słód pszeniczny czekoladowy, ponadto użyto drożdży Empire Ale M15 Mangrove Jack’s i bakterii: Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus. Piwo
niefiltrowane i niepasteryzowane, chmielone polskim chmielem aromatycznym Lomik. Na ratebeer 43 punktów ogółem i 53 w stylu. Warka do 26/04/2017.
5/10 pkt
Browar:
100mostow.pl
Butelka
500ml, firmowy kapsel, etykieta z niepełnym składem i
dokładnie określonymi parametrami trunku. Piana średnio obfita, nietrwała. Barwa brudnego bursztynu, opalizująca.
Aromat słodowy, melanoidynowy, drożdżowy z delikatną nutką przyprawową. W smaku także słodowe, chlebowe, lekko kwaskowe w stylu czerstwego pieczywa... Na finiszu niewielka ziołowa goryczka. Wysokie, grube wysycenie, sycące, mączne w odbiorze.
Bardziej chleb w płynie niż piwo (mam wyobrażenie, że tak właśnie może smakować nagazowana brzeczka). Chyba nie byłby to mój ulubiony styl piwa, nawet w średniowieczu - najzwyczajniej stałbym się wtedy wielbicielem wina.
Cena: 8,90zł5/10 pkt
Browar:
100mostow.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz