Lorelei Coconut Maple Toast to Imperial Porter z opiekanymi płatkami kokosowymi oraz syropem klonowym według receptury piwowara domowego Dave'a Strachana, uwarzony kooperacyjnie przez
szwedzki Omnipollo i angielski Siren w szwedzkim Dugges Bryggeri. Piwo ma 10,5%
obj., na ratebeer bardzo wysoko ocenione - 100 punktów overall i 96 style, klasyfikowane na wysokim miejscu w Top 50!
Malowana
butelka
o pojemności 330ml, kapsel czarny golas, brak podanego pełnego składu i
parametrów. Piana brązowa, sycząca, szybko opada do zera. Barwa prawie czarna,
nieprzejrzysta. Aromat intensywny, słodki, nieco sztuczny, aczkolwiek przyjemny - trufle, kakao, toffi, syrop klonowy i odrobina wiórków kokosowych w tle. W smaku przyjemnie oleiste, dość słodkie, czekoladowe, kawowe, do tego słony karmel, toffi, cukierki Irys. Niska goryczka, niska paloność, niskie do średniego, drobniuteńkie wysycenie, aksamitne i gładkie w odbiorze z całkiem przyzwoitą gęstością. Alkohol perfekcyjnie ukryty.
Reasumując kokosa niewiele, syrop klonowy bardziej wyczuwalny jako karmel i toffi. Jakaś obca, lekko chemiczna nuta gdzieś się niby pałętała na początku degustacji, ale po kilku łykach piwo po prostu potrafi urzec przyjemną fakturą, słodyczą i kremowością. Dla mnie jedno z lepszych od Omnipollo!
Cena: 7,43€
9-/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz