Dybuk z kontraktowego Browaru Golem, to
uwarzony w Browarze Czarnków Rye Porter z dodatkiem soli i ziaren kakaowca. Ekstrakt 16%
wag., alkohol na poziomie 6,5% obj. i goryczka 50 IBU. W składzie woda, słód
pilzneński, żytni, czekoladowy 400, karmelowy 150, karmelowy 300, palona pszenica, niemiecki chmiel Magnum, sól, prażone ziarna kakaowca, suche drożdże górnej fermentacji US-05.
Piwo niefiltrowane i pasteryzowane. Na ratebeer oceny - 94 overall i 97 w stylu. Warka do czerwca 2017.
Butelka
500ml, czarny goły kapsel, fioletowa etykieta, krawatka, kontra z pełnym składem i
dokładnie określonymi parametrami trunku. Pianka niewielka, szybko znika. Barwa ciemno brązowa,
mętna. W aromacie kakao, cola, toffi, karmel, trochę nut ziemistych i mineralnych. W smaku słodkie, pełne, oleiste, jest sporo mlecznej czekolady, karmelu, toffi, coli i kawy zbożowej. Gdzieś w tle czuć żyto, jakieś przyprawy, ziemistość. Soli jako takiej nie czuć. Goryczka średnia do niskiej, ziołowa. Wysycenie niskie, alkoholu nie czuć. Po lekkim ogrzaniu pojawia się jakiś niepokojący posmak starego chleba czy nadgniłych warzyw.
Podoba mi się zapach, podoba mi się faktura, odpowiada mi słodycz i goryczka całości, niestety w miarę picia coraz bardziej przeszkadza mi obcy posmak za co muszę odjąć pół punktu...
Ps.
O żadnych płatkach etykieta nic nie mów, tym bardziej ja ich nie wyczułem.
Cena: 9,19złPs.
O żadnych płatkach etykieta nic nie mów, tym bardziej ja ich nie wyczułem.
7,5/10 pkt
Browar:
browargolem.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz