Sidamo Dimtu, warzony przez
szwedzki Dugges Bryggeri w kooperacji z angielskim lokalem (kawiarnią? pubem?) Hunter & Sons, to Imperial Coffee Stout z dodatkiem szlachetnej kawy Ethiopia Sidamo Dimtu (afrykańska kawa poddawana naturalnemu procesowi obróbki - unwashed, w jej profilu smakowym przez cytrusową kwasowość przebija się słodycz moreli i cierpkość zielonych winogron). Piwo ma
alkohol na poziomie 10% obj., w składzie woda, słody jęczmienne, chmiel, kawa, drożdże.
Na ratebeer ocenione na 99 punktów
ogółem i 89 w stylu. Warka do 17.11.2020.
Butelka
330ml, kolorowa etykieta, granatowy kapsel,
niepełne dane o parametrach i składzie zawartości. Piana niewielka, drobna, niezbyt trwała. Barwa praktycznie czarna. W aromacie bardzo intensywna, świeżo palona kawa, czuć, że to kawa z górnej półki, w tle kakao, praliny, migdały... W smaku półsłodkie, również bardzo kawowe (w stylu mocnej kawy po turecku), odrobinę czekoladowe i likierowe. Goryczka nieduża, lekka kwaskowość kawowo palona. Niskie do średniego wysycenie, nieco przeszkadzający alkohol, średnie ciało.
Jako kawowy FES super trunek, na RISa nieco mało ciała. Warto poleżakować - alkohol do ułożenia.
Cena: 32,85zł
Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz