Table Brett z browaru
kontraktowego Pinta uwarzony został w Browarze na Jurze i jest to jasne, lekkie, dzikie piwo w stylu Wild Ale, fermentowane
blendem dzikich drożdży Amalgamation i delikatnie nachmielone amerykańskimi chmielami
Citra, Centennial, Mosaic oraz Cascade. Trunek miał premierę na Beer Geek Madness 2016 i wydany był w cyklu Pinta Miesiąca Kwiecień '16. Ekstrakt
początkowy 9% wag.,
alkohol na poziomie 3,5% obj. i goryczka 19 IBU. W składzie mamy woda, słody Weyermann:
pilzneński, wiedeński, pszeniczny jasny, chmiel, drożdże The Yeast Bay: Amalgamation Blend oraz Wallonian Farmhouse. Na ratebeer 92 punktów ogółem i 66 w stylu. Warka do 11/04/2017.
Butelka
500ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na
etykiecie. Piana niska, szybko znika. Barwa słomkowa, lekko mętna. Aromat delikatnie cytrusowy, kwiatowy, w tle siano, trochę funky. W smaku lekkie, pijalne, półwytrawne, są cytruski, iglaki, jakieś cierpkie motywy, jest trochę stajni w posmakach. Goryczka niska, ziołowa. Wysycenie niskie do średniego.
8-/10 pkt
Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl
Browar:
www.browarpinta.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz