St Amatus Vintage 2013 z belgijskiego De Struise Brouwers to mocne, ciemne piwo górnej fermentacji w stylu Quadrupel, leżakowane w dębowych beczkach po Bourbonie (Woodford Reserve z Labrot & Graham, Kentucky, USA). Alkohol na poziomie 11% obj., 22,4º Plato i goryczka 23 IBU. Piwo niefiltrowane,
niepasteryzowane, refermentowane w butelkach. Data rozlewu z kontry to 21/06/2016. Na ratebeer 99 punktów ogółem i 97 w stylu, co daje miejsce w Top 50.
Butelka
330ml, skromna niebieska etykieta, złoty goły kapsel pełne dane o parametrach
zawartości, brak danych o składzie. Piana sycząca, od razu znika do zera. Barwa miedziano rubinowa, klarowna. Aromat mało intensywny, jest trochę fig, rodzynek, jabłek, cukru kandyzowanego, gdzieś w tyle zioła i wanilia. W smaku lekko kwaskowe (?), półsłodkie, nieco winne z jednej strony i lekko bourbonowe z drugiej. Poza kandyzowanymi i suszonymi owocami, karmelem i miodem jest tu także czerwone wino, śliwki i wiśnie. Wysycenie niskie do średniego. Zadziwiająco rzadkie i niestety nieco alkoholowe.
Przyznaję, że spodziewałem się czegoś bardziej "quadruplowego", nieco cięższego, słodszego, bez kwaskowych naleciałości i z lepiej ułożonym alkoholem. Mam wrażenie, że trunek się do końca nie ułożył, co nie zmienia faktu że to nadal klasa piwo.
Ps.
Czy to możliwe, że pojawiły się początki infekcji?
Ps.
Czy to możliwe, że pojawiły się początki infekcji?
Cena: 3,47€
Zakupione w belgijskim sklepie www.bieresgourmet.be
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz