Milk Stout z browaru Jan
Olbracht Rzemieślniczy, wydane w serii Kuźnia Piwowarów 2016, uwarzone
według receptury piwowara domowego Michała Białozóra, to
niefiltrowane, pasteryzowane, ciemne piwo górnej
fermentacji w stylu Milk Stout, o zawartości
alkoholu na poziomie 5,2% obj., ekstrakcie 15% wag. i goryczce 30 IBU.
Do nachmielenia użyto polskiego chmielu Marynka. W
zasypie słody pale ale, monachijski, caraaroma, carafa II, carafa III, biscuit, abbey, płatki owsiane, płatki jęczmienne, jęczmień prażony, laktoza, wiórki kokosowe, kawa espresso, wanilia i
drożdże S-04. Na ratebeer 92/90 punktów. Warka do 25/04/17.
Butelka
500ml, etykieta z kompletem informacji o składzie i
parametrach zawartości oraz logiem Kuźnia Piwowarów, firmowy kapsel.
Piana niewielka, od razu znika do zera. Barwa praktycznie czarna, nieprzejrzysta. W aromacie sporo kokosa, kawy, czekolady, wanilii i ciasta orzechowego. W smaku dość słodko i bardzo pijalnie, lekko, tu również espresso, mleczna czekolada, wiórki kokosowe i wanilia. Goryczka nieduża, palona. Wysycenie średnie do niskiego.
Fajny Milk Stout, kawowy, mleczny od laktozy, jest słodycz i wyraźne dodatki.
Cena: 8,00zł
8/10 pkt
8/10 pkt
Zakupione na Poznańskich Targach Piwnych 2016.
Browar:
www.browarolbracht.pl
www.facebook.com/jan.olbracht.browar.rzemieslniczy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz