Yggdrasil, z kontraktowego browaru Waszczukowe, to piwo w starym norweskim
stylu Malt øl, filtrowane przez gałęzie jałowca z klasycznymi
dla tego stylu dodatkami - jagodami jałowca i zielem krwawnika,
fermentowane norweskimi drożdżami z Fermentum Mobile - FM53 Voss Kveik. Trunek porównywany profilem do Sahti, uwarzony został w Browarze
Jan Olbracht Rzemieślniczy w Piotrkowie Trybunalskim. Do nachmielenia użyto polskiej Marynki i Sybilli.
Parametry: 6,6% obj. alkoholu przy ekstrakcie 16,5% wag., w składzie (poza powyższymi) woda, słód jęczmienny, żytni i owsiany. Niefiltrowane, pasteryzowane. Na ratebeer 37/18 overall/style. Warka do 10/04/2017.
Półlitrowa
butelka, stylowa, malowana etykieta, pełne
dane o składzie i parametrach piwa, firmowy kapsel. Piana niewielka,
ale ładna, drobna, kremowa. Barwa bursztynowo brunatna,
mętna, nieprzejrzysta. Jałowiec! właściwie trunek pachnie dominującym jałowcem i słodem, gdzieś w tle zioła i delikatna morela... W smaku lekko słodkie, słodowe, karmelowo melanoidynowe, delikatnie kwaskowe w brzoskwiniowy sposób, ziemiste, sporo tu także... oczywiście jałowca i ziół w typie szałwii (krwawnik?). Goryczka niska, wysycenie niskie, drobne, półpełne w odbiorze, lekko rozgrzewający alkohol.
Bardzo specyficzne piwo, niekoniecznie nawet dla wielbicieli Sahti - jałowiec, przytłaczająca ilość ziół, lekko wręcz miętowych, przypominających krople żołądkowe, w posmaku to ciężka mieszanka chyba dla każdego... Po prostu męczące, aczkolwiek bez wad i zapewne tak mogło kiedyś smakować...
Cena: 9,00zł
6-/10pkt
Zakupione na Warszawskim Festiwalu Piwa: warszawskifestiwalpiwa.pl
Browar:
www.facebook.com/Browarwaszczukowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz