Monk’s Stout, warzone od lat 50tych ubiegłego wieku w belgijskim Brasserie
Dupont, to ciemne, lekkie piwo
górnej fermentacji w stylu Stout, refermentowane w
butelkach. Zawartość alkoholu na poziomie 5,2% obj., w zasypie słódjęczmienny, słód pszeniczny, cukier, chmiel, drożdże. Na ratebeer 67 punktów ogółem i 50 w stylu.
Butelka
330ml, etykieta skromna, niepełne informacje o składzie i parametrach
zawartości, czarny firmowy kapsel z czerwonym logo browaru. Po przelaniu
do
szkła tworzy się drobno i średnio oczkowa, kremowa, obfita piana, trwała i
tworząca
nieśmiały lejsing. Barwa ciemno brązowa, klarowna. Aromat kawowo-kwaskowy, lekko czekoladowy, w tle daktyle, ciemne winogrona i stary chmiel... W smaku dość wytrawne, palone, kawowo-czekoladowe, lekko kwaskowe i szorstkie od ciemnych słodów. W posmakach ciemne suszone owoce. Goryczka palono popiołowa, średnia do niskiej. Wysycenie średnie, dość lekkie w odbiorze.
Przyjemny, niesłodki, bardzo pijalny stout w belgijskim wydaniu, przy odrobinę poprawionym aromacie i zmniejszonej kwaskowatości byłby naprawdę fajny...
Przyjemny, niesłodki, bardzo pijalny stout w belgijskim wydaniu, przy odrobinę poprawionym aromacie i zmniejszonej kwaskowatości byłby naprawdę fajny...
Cena: 8,20zł
7,5/10 pkt
Zakupione w sklepie online: piwa-regionalne.com.pl
Browar:
www.brasserie-dupont.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz