T.H.R.E.E. Barrel Aged (rozlew z 2012 roku) z belgijskiego De Struise Brouwers to mocne, jasne piwo górnej fermentacji w stylu Abbey Tripel tudzież, zgodnie z etykietą, deep golden Blond Ale, przez 12 miesięcy leżakowane w dębowych beczkach po Bourbonie. Alkohol na poziomie 10% obj., 24º Plato i goryczka 27 IBU. W składzie woda,
słody jęczmienne, chmiel, drożdże. Piwo niefiltrowane,
niepasteryzowane, nieblendowane, refermentowane w butelkach, data przydatności na etykiecie do 28/05/2018 roku. Na ratebeer 94 punktów ogółem i 97 w stylu.
Butelka 750ml, czarna etykieta, złoty goły kapsel pod którym dodatkowo znajduje się korek,
niepełne dane o składzie i parametrach
zawartości. Piana spora, dość gruba, mydlana, ale całkiem trwała. Barwa bursztynowa z pływającymi licznymi drobinkami drożdży. W
intensywnym aromacie baaardzo przyjemna wanilia i świeży kokos, do tego jasne winogrono, białe wino, rodzynki, kandyzowane owoce, syrop klonowy, bourbon... W smaku półsłodkie, likierowe, winogronowe, generalnie powtórka tego, co w zapachu z tą różnicą, że wanilia i kokos są na finiszu, w aftertejsie. Goryczka ziołowa, pikantna, nieduża. Wysycenie średnie, drobne. Pełne, treściwe, wyklejające w odbiorze, jednocześnie pijalne i z fajnie wkomponowanym bourbonowym alkoholem, rozgrzewającym dopiero na żołądku. Co ciekawe nie czuć kolendry charakterystycznej dla tripli - może nie była dodawana?
Takie Triple to ja mógłbym pić znacznie częściej, zdecydowanie jeden z najlepszych tripli, jakie dotychczas piłem! W tym przypadku beczka w 200% zrobiła to, co do niej należy.
Ps.
To jedno z najdroższych do tej pory piw na blogu i z bólem muszę zauważyć, że warte swojej ceny!
To jedno z najdroższych do tej pory piw na blogu i z bólem muszę zauważyć, że warte swojej ceny!
Cena: 22,70€
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz