Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

wtorek, 6 września 2016

Buxton - Double Axe Barrel Aged

Double Axe Barrel Aged z angielskiego browaru Buxton to mocne, jasne Double IPA, leżakowane w dębowych beczkach po winiaku Armagnac (według wikipedii "najstarsza francuska i europejska wódka naturalna z winogron"), uwarzone dla uczczenia dwusetnej warki na nowej warzelni (otwartej w 2014 roku). Zawartość alkoholu na poziomie 10,4% obj., piwo niefiltrowane i niepasteryzowane. W składzie woda, słód jęczmienny, owies, pszenica, chmiel i drożdże. Na ratebeer 97 punktów ogółem i 87 w stylu. Warka do 05/04/19.


Butelka 330ml, etykieta na szorstkim, grubym papierze, kapsel srebrny goły, brak info o pełnym składzie i parametrach trunku. Piana średnia, żółta, szybko opada do kilku milimetrów trwałej, delikatnie zdobiącej szkło warstewki. Barwa ciemno złota, klarowna. W aromacie sporo gorzkich cytrusów w typie sudachi, gorzkiej pomarańczy, grejpfruta, do tego żywica, likier mandarynkowy i winogron... Smak słodki, likierowy, przypomina właśnie likier mandarynkowy i dojrzałe białe winogrona, w tle troszkę migdałów, żywicy i delikatnych nut beczkowych (taniny, kokos). Goryczka średnia, alkoholowo ziołowa, wysycenie niskie, drobne. W odczuciu przyjemnie miękkie, oleiste, aksamitne i wyklejające.


Bardzo ciekawe DIPA, bardzo likierowe, dość wyraźny jest tu alkohol, który jednak poza silnym rozgrzewaniem już na języku, nie przeszkadza, co więcej, dodaje fajnej likierowej zmysłowości, w czym duży udział ma też oczywiście leżakowanie w beczce po winiaku.
Cena: 6,97€

8,5/10 pkt






Zakupione w belgijskim w sklepie online www.bieresgourmet.be

Browar:
www.buxtonbrewery.co.uk


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz