Double Axe Barrel Aged z angielskiego browaru Buxton to mocne, jasne Double IPA, leżakowane w dębowych beczkach po winiaku Armagnac (według wikipedii "najstarsza francuska i europejska wódka naturalna z winogron"), uwarzone dla uczczenia dwusetnej warki na nowej warzelni (otwartej w 2014 roku). Zawartość alkoholu na poziomie 10,4% obj., piwo niefiltrowane i niepasteryzowane. W składzie woda, słód jęczmienny, owies, pszenica, chmiel i drożdże. Na ratebeer 97 punktów ogółem i 87 w stylu. Warka do 05/04/19.
Butelka
330ml, etykieta na szorstkim, grubym papierze, kapsel
srebrny goły, brak info o pełnym składzie i parametrach
trunku. Piana średnia, żółta, szybko opada do
kilku milimetrów trwałej, delikatnie zdobiącej szkło warstewki. Barwa ciemno złota, klarowna. W aromacie sporo gorzkich cytrusów w typie sudachi, gorzkiej pomarańczy, grejpfruta, do tego żywica, likier mandarynkowy i winogron... Smak słodki, likierowy, przypomina właśnie likier mandarynkowy i dojrzałe białe winogrona, w tle troszkę migdałów, żywicy i delikatnych nut beczkowych (taniny, kokos). Goryczka średnia, alkoholowo ziołowa, wysycenie niskie, drobne. W odczuciu przyjemnie miękkie, oleiste, aksamitne i wyklejające.
8,5/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz