Txapela & Klompen (Hat & Clogs), to uwarzone w holenderskim Brouwerij de Molen, w kooperacji z hiszpańskim Laugar Brewery, Belgian Strong Ale (według ratebeer), a właściwie salted bourbon infused smoked imperial saison-wine-ish - imperialne Saison z dodatkiem soli, żyta, słodu wędzonego torfem oraz poddanego infuzji z bourbonem. Nazwa pochodzi z połączenia
słowa oznaczającego tradycyjne nakrycie głowy Basków (txapela) oraz
tradycyjnego holenderskiego obuwia (klompen). Piwo ma aż 13,6% obj. alkoholu przy 26,2° Plato, 20 IBU, w składzie: woda, słód pilzneński, karmelowy, whisky, żyto, czeski chmiel Saaz i amerykański Columbus, baskijska sól, bourbon, drożdże górnej fermentacji. Niepasteryzowane, refermentowane w butelkach, na ratebeer ocenione na 92 punkty overall i 90 style.
Butelka
330ml, biała etykieta z czarnymi
napisami w pełni opisującymi skład i parametry zawartości, czarny
kapsel z białym logo De Molen. Piana minimalna, sycząca, od razu po nalaniu znika do zera. Barwa bursztynowa, mętna. Aromat złożony - na pierwszym planie czuć alkoholowy bourbon, torf, delikatną aptekę, rodzynki, melasę, kandyzowaną skórkę pomarańczy i znów alkohol w typie whiskey... W smaku dość słodkie, oleiste, mocno alkoholowe, bourbonowe, rozgrzewające. Torf jak najbardziej obecny, do tego suszone owoce, dojrzały głóg, karmel, cukier kandyzowany, śliwki mirabelki, przyprawy... Goryczka niska, alkoholowo pikantna. Wysycenie niskie.
Nie rozumiem w jakim celu dodano tu bourbona? Wyraźna, paląca alkoholowość w połączeniu z pikantnymi fenolami i spalonym plastykiem zmniejszają atrakcyjność i balans trunku. Wszystko jest tu rozedrgane, zbyt dosadne, toporne...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz