Snowball Saison z
duńskiego browaru kontraktowego To Øl, uwarzone w belgijskim w De Proef
Brouwerij, to Saison, który został poddany refermentacji przy użyciu zakwaszających bakterii kwasu mlekowego i nachmielony na zimno amerykańskim Amarillo i Simcoe, niemieckim Tettnanger oraz Hallertauer Mittelfruh. Zawartośći
alkoholu na poziomie 8% obj., w składzie woda, słód pilzneński, melanoidynowy, niesłodowana pszenica, płatki owsiane, cukier Light Candy, chmiel, drożdże i Brettanomyces. Na ratebeer piwo oceniona na 96 punktów ogółem i 94 w stylu. Warka do 28.10.17.
Butelka
750ml, brak informacji o składzie i parametrach trunku na
etykiecie (poza zawartością alkoholu), goły biały kapsel owinięty białym sreberkiem. Po przelaniu
do szkła tworzy się kremowa, bardzo obfita, drobno i średnio pęcherzykowa piana, może
niezbyt trwała, ale ładnie zdobiąca szkło. Barwa złota, lekko opalizująca, intensywnie "bąbelkująca". W aromacie sporo cytrusów, jasnych winogron, białego wina i siana. Smak półwytrawny, tu pierwsze skrzypce gra właśnie winogrono i białe wino, w tle odrobina nafty, ciasteczkowej słodowości, żywicy i białego pieprzu. Goryczka niska, ziołowa, cierpka. Pięknie ukryty alkohol, średnie, drobniutkie, lekko poszczypujące wysycenie.
Piękne piwo, sesyjne, niezwykle gładkie, stonowane - ewidentnie postawiono tu na pijalność... Sprawia wrażenie leżakowanego w beczkach po białym winie i chmielonego Nelson Sauvin, a przecież nie jest... Odrobinę rozczarowuje prawie niezauważalny wpływ na całość dzikich drożdży, ale i tak trunek z najwyższej półki.
Cena: 43,00zł
Cena: 43,00zł
8,5+/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz