Ola
Dubh (12 Special Reserve) Sherry Cask Aged in the Ochil Hills ze szkockiego Harviestoun Brewery to Old Ale (Oak Aged Black Ale według etykiety) o
zawartości alkoholu na poziomie 8% obj. i goryczce 40 IBU. Trunek
leżakował 6 miesięcy w beczkach po Highland Park 12 Year Old Single Malt
Scotch Whisky. Inna nazwa to Black Oil 12 Year Old Sherry Cask. W składzie woda, słód, owies, angielski chmiel East Kent Goldings, Fuggles i amerykański Galena, drożdże. Na ratebeer 98/96 overall/style.
Butelka
330ml, ciemna etykieta, kontra, kartonowa etykietka na sznureczku,
firmowy kapsel owinięty czarnym złotkiem, brak info o pełnym składzie i
parametrach
trunku. Piana beżowa, drobna i obfita, trwała i ładnie oblepiająca szkło. Barwa prawie czarna, nieprzejrzysta. W aromacie melasa, karmel, odrobina torfu, sherry, wosku pszczelego, kawy, kakao i rodzynek. W smaku dość słodkie, przyjemnie waniliowe, czekoladowe, karmelowe, rodzynkowe, czuć w posmakach whisky, porto, sherry. Goryczka średnia, tytoniowo pikantna. W odczuciu gładkie, dość treściwe, wyklejające, nisko wysycone.
Jak wszystkie Ola Dubh tak i wersja 12 Sherry Cask nie schodzi poniżej wysokiego poziomu poprzedników. Choć faktura mniej "śmietankowa i puszysta" jak w wyższych numerach, to spora ilość waniliny i delikatne torfowe smaczki to rekompensują. Klasa.
8,5/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz