Ondineke Oilsjtersen Tripel z belgijskiego regionalnego Kleinbrouwerij De Glazen Toren to Abbey Tripel - jasne, mocne piwo górnej fermentacji o zawartości alkoholu na poziomie 8,5% obj.,
niefiltrowane, podwójnie chmielone niemieckim Hallertau Mittelfrüh, uprawianym w okolicach Aalst, refermentowane w butelkach. W składzie woda, słód jęczmienny i pszeniczny, chmiel, drożdże, cukier. Na ratebeer 90/95 punkty overall/style, na untappd 3,75.
Ładna
butelka "szampanówka" o pojemności 750ml zamknięta firmowym dużym
kapslem i owinięta białym papierem z czerwono czarnymi napisami, niepełnymi
danymi o składzie i
parametrach zawartości. Pana średnio pęcherzykowa, obfita, szybko opada do pierzynki. Barwa złota, opalizująca, piwo ładnie pracuje w szkle.
Zapach słodkich owoców - brzoskwinia, nektarynka, gruszka, melon oraz przypraw - czerwony pieprz, skórka pomarańczy. W smaku półsłodkie, owocowe (wszystkie owoce z zapachu plus kandyzowana morela), kwiatowe (akacja, lipa, rumianek), fenolowe z posmakami syropu klonowego i miodu lipowego oraz delikatnie drożdżowe. Goryczka niska, ziołowa, dość długa, z głogowym finiszem. Wysycenie średnie, praktycznie niewyczuwalny alkohol, bardzo pijalne i soczyste.
Udany, lekki w odbiorze i aromatyczny Tripel, bardzo klasyczny w belgijski, tradycyjny sposób.
Ps.
Mimo wszystko wersja dry hopped z nowofalowym chmielem byłaby niewątpliwie ciekawsza...
Ps.
Mimo wszystko wersja dry hopped z nowofalowym chmielem byłaby niewątpliwie ciekawsza...
Cena: 24,50zł
8-/10 pkt
Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl
Browar:
www.glazentoren.be
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz