Blame Canada to Foreign Extra Stout z browaru
kontraktowego Birbant, uwarzony kooperacyjnie z multitapem Chmielarnia w Browarze Zarzecze. Skład to: woda, słód pale ale, biscuit, słody karmelowe, cafe light, czekoladowe, black, syrop klonowy, niemiecki chmiel Magnum,
drożdże górnej fermentacji s-04. Parametry: ekstrakt 19,1 BLG, alkohol 8% obj.,
goryczka 30 IBU. Piwo niefiltrowane i pasteryzowane, leżakowane w obecności płatków dębowych. Na ratebeer ocenione na 37 punktów ogółem i 13 w stylu. Warka do 31/12/2016.
Butelka
330ml, czerwona etykieta z karykaturami twórców i pełnym info o składzie i
parametrach
zawartości, czarny
kapsel z białym logo browaru. Piana brązowa, gruba i sycząca, błyskawicznie znika niemal
do zera. Barwa ciemno brązowa, prawie czarna, nieprzejrzysta. Aromat z butelki całkiem przyjemny, czekolada z syropem klonowym i kawą zbożową, po przelaniu pojawia się jednak również mało przyjemna nuta rozpuszczalnikowa... W smaku rzadkie, czekoladowo-klonowa słodycz przełamana lekką kwaskowością od ciemnych słodów, sporo paloności, tytoniu z popielniczki, wyraźny alkohol, niska goryczka, niskie wysycenie.
Niestety dość słabo, płatków dębowych czy wanilii nie czuć, syrop klonowy sprawdził się według mnie gorzej niż np. znacznie tańszy cukier kandyzowany. Minusem brak ciała i nieułożony alkohol.
Cena: 8,50zł
6-/10 pkt
Zakupione we Wrocławiu w sklepie Piwnica: www.facebook.com/piwnica.sklep
Browar:
https://www.facebook.com/browarBirbant
www.browarbirbant.pl
Browar:
https://www.facebook.com/browarBirbant
www.browarbirbant.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz