Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

czwartek, 30 czerwca 2016

Struise - Westoek XX

Westoek XX z belgijskiego De Struise Brouwers to mocne piwo górnej fermentacji w stylu Belgian Strong Ale tudzież Flemish Triple Ale (jak głosi etykieta). Alkohol jest tu na poziomie 8% obj. i to wszystko, co można doczytać o trunku. W składzie woda, słody jęczmienne, cukier, chmiel i belgijskie drożdże. Trunek refermentowany, data przydatności do maja 2019 roku. Na ratebeer magiczne 87 punktów ogółem i 80 w stylu przy ponad 330 głosach.


Butelka 330ml, skromna etykieta, złoty kapsel, niepełne dane o parametrach i składzie trunku. Piana wysoka, nieco mydlana, ale trwała, gushing przy otwieraniu. Barwa żółta, mocno mętna. Aromat estrowy, lekko fenolowy i mocno dziki, przyjemny. W smaku pikantne, lekko kwaskowe, sporo nut starego siana, skóry, zepsutych brzoskwiń. Agresywna goryczka o chemicznym, sztucznym profilu, wysokie nagazowanie...


Wszystko wskazuje, że piwo się po prostu zepsuło, zakaziło, a mimo to jest dość ciekawe. Na dłuższą jednak metę męczy, trudno dopić...
Cena: 2,97€

7-/10 pkt







Zakupione w belgijskim w sklepie online www.bieresgourmet.be

Browar:
https://struise.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz