Brett IPA z browaru
kontraktowego Pinta uwarzony został w Browarze na Jurze i jest to
jasne, niefiltrowane i pasteryzowane India Pale Ale z dodatkiem dzikich drożdży. Piwo o ekstrakcie
początkowym 15,1% wag.,
alkoholu na poziomie 7,5% obj. i goryczce 70 IBU. W składzie mamy woda, słody Weyermann: pilzneński premium, pszeniczny, carahell, płatki pszeniczne, amerykańskie chmiele: Columbus, Magnum, Citra, Cascade i Mosaic oraz drożdże The Yeast Bay Amalgamation Brett Blend. Na ratebeer 94 punktów ogółem i 93 w stylu.
Butelka
500ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na
etykiecie. Piana średnio pęcherzykowa, dość trwała. Barwa słomkowo żółta, mętna. Aromat rześki, cytrusowy, świerkowy, z delikatnym siankiem i funky w tle. W smaku półwytrawne, jest niewielka kwaskowość, odrobina słodyczy dojrzałych owoców (pomarańcza, mango, agrest). W posmakach lekka pikantność, brettowa skóra, delikatna cierpkość nadgniłej moreli. Goryczka średnia, żywiczno grejpfrutowa, nieco ściągająca. Wysycenie niskie, lekko kisielowata faktura, pięknie ukryty alkohol.
8/10 pkt
Zakupione w sklepie online: piwa-regionalne.com.pl
Browar:
www.browarpinta.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz