Curaçao z kontraktowego poznańskiego Browaru Setka, to uwarzony w Wąsoszu
jasny, lekki, pszeniczny Witbier, chmielony tylko jednym amerykańskim chmielem Columbus. Parametry: ekstrakt 12%
wag., alkohol 6% obj. i goryczka 26 IBU. W składzie woda, sody:
pszeniczny, pilzneński, płatki pszeniczne, płatki owsiane, skórka gorzkiej i słodkiej pomarańczy, kolendra, mirt cytrynowy oraz drożdże Mangrove M27. Piwo niefiltrowane i pasteryzowane.
Butelka
500ml, czarny goły kapsel, etykieta z pełnym składem i
dokładnie określonymi parametrami trunku. Piana minimalna, sycząca, szybko znika. Barwa złota, dość klarowna. Aromat
delikatny, czuć lekko kwaskowe nuty soku jabłkowego, cytryny, pomarańczy oraz kolendry. W smaku sporo akcentów przyprawowych (zasługa mirtu?), ziołowych oraz pomarańczowych. Goryczka niska, odrobinę pikantna. Wysycenie średnie do niskiego, dość lekkie i sesyjne w odbiorze.
Całkiem pijalny Witbier o zdecydowanie saisonowym charakterze, zbyt przyprawowy, kolendrowy, pikantny...
Cena: 8,55zł7-/10 pkt
Browar:
www.facebook.com/browarsetka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz