Kwas Pruski z Browaru na Jurze to Berliner Weisse - lekkie, kwaśne, pszeniczne ale chmielone nowofalowymi chmielami, z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego. W składzie: woda, słód pszeniczny, słód pilzneński, polski chmiel Marynka, niemiecki Hallertauer Tradition i amerykański Amarillo oraz Citra, drożdże górnej fermentacji US-05, bakterie Lactobacillus delbruecki. Zawartość alkoholu to tylko 3,7% obj. Na ratebeer 85/89 punkty.
Butelka
500ml, firmowy kapsel z logo browaru, etykieta z pełnym
składem i niepełnymi danymi na temat parametrów zawartości. Minimalna pianka, która w postaci firanki całkiem długo się utrzymuje. Barwa słomkowo żółta, mętna. Aromat kwaskowy, swoiste połączenie soku z cytryny, wody z kiszonej kapusty i soku jabłkowego z odrobiną szarlotki. W smaku dość kwaśne w limonkowym stylu, do tego dochodzi fajna pszeniczno melanoidynowa słodowość i kontra w postaci niewielkiej, ale wyraźnej grejpfrutowej, szorstkiej goryczki. Wysycenie niskie do średniego.
Świetny Berliner Weisse, fajnie nachmielony i wyraźnie orzeźwiający. Kapitalny na upały i zamiast energetyka po większym wysiłku.
Cena: 7,25zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz