Engelszell Gregorius Trappistenbier to Quadrupel z miodem - ciemne, mocne piwo trapistów, uwarzone w prowadzonym przez mnichów austriackim Stift Engelszell Trappistenbier-Brauerei. Piwo ma alkohol na poziomie 10,5% obj. i jest refermentowane w butelkach. W składzie woda, słód jęczmienny, miód, chmiel i drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer trunek oceniony na 95 punktów ogółem i 82 w stylu. Oczywiście piwo ze znaczkiem Authentic Trappist Product (jeden z dziewięciu browarów na świecie obok holenderskiego La Trappe, amerykańskiego Spencer i belgijskich: Chimay, Westvleteren, Achel, Rochefort, Orval, Westmalle).
Smaczny Quadrupel, choć dla mnie nieco zbyt alkoholowy. Belgijskie i holenderskie odpowiedniki w moim odczuciu jednak prezentują wyższy poziom.
Browar:
Butelka
330ml, skromna etykieta, firmowy kapsel, niepełne informacje o
składzie i parametrach trunku. Niewielka, sycząca pianka, która szybko opada prawie do zera. Barwa brunatno brązowa, mętna. Aromat intensywny, słodki, zdominowany przez suszone i kandyzowane owoce, miód, porto oraz lekko żelazistą nutę kontynentalnego chmielu. W smaku nie jest aż tak słodko, jak można by przypuszczać po zapachu (zresztą pojawia się do tego delikatna kwaskowatość morelowa w aftertejsie). Oczywiście tu także prym wiodą daktyle, figi, suszone gruszki i śliwki oraz palony karmel, miód za to jest mniej wyczuwalny. Jest też sporo nut przyprawowych, korzennych i wyraźny likierowy alkohol, przywodzący na myśl rodzynki w spirytusie. Goryczka nieduża, głogowa. Wysycenie średnie, wyklejające i treściwe w odbiorze, średnio gęste.
Cena: 3,00€
Zakupione w Belgii w Bierhalle Deconinck: www.bierhalledeconinck.be
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz