Kwas Epsilon z browaru
kontraktowego Pinta uwarzony został w Browarze na Jurze i jest to
jasny, niefiltrowany i pasteryzowany Double India Sour o ekstrakcie
początkowym 18% wag.,
alkoholu na poziomie 6% obj. i goryczce 50 IBU. W składzie mamy wodę, słody Weyermann: pale ale, wiedeński, pszeniczny jasny, amerykańskie chmiele Citra, Mosaic, Warrior, Cascade, ekstrakt chmielowy z odmiany Columbus, blend bakterii L.plantarum, L.brevis i L.delbrueckii oraz drożdże Fermentis Safale US-05. Na ratebeer 98 punktów ogółem i 98 w stylu.
Butelka
500ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na
etykiecie. Piana dość obfita, gęsta, średnio trwała. Barwa żółto brunatna, mocno mętna. Aromat kwaśny, cytrynowy, cytrusowy, kiszona kapusta i delikatny mokry karton. Generalnie całkiem ok. W smaku kwaśno, cytrusowo, przyprawowo. Od razu uderza gęsta, oleista faktura piwa, które autentycznie przypomina kisiel (taki kisiel do picia - "słodka chwila" czy coś tego typu). Po uderzeniu limonki i wody z kiszonej kapusty pojawia się też słodycz w typie melona oraz czerwony pieprz. Goryczka niska, ogórkowa, uzupełniając paletę doznań. Nagazowanie niskie.
Piwo pełne smaku i aromatu, ale jednocześnie delikatne, kwaskowe, kwiatowe, pije się to po prostu świetnie.
8+/10 pkt
Zakupione na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016: warszawskifestiwalpiwa.pl
Browar:
www.browarpinta.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz