Wściekły Borsuk to Stout uwarzony w
Rodzinnym Browarze Widawa Wojciecha Frączyka według receptury Tomasza
Kopyra, czyli piwo kooperacyjne. Użyto tu słodów wędzonych bukiem jak i torfem, stąd twórcy określają je mianem Smoked & Peated Porter. Piwo ma alkohol na poziomie 5%
obj., ekstrakt 12,5 % wag., jest niefiltrowane i niepasteryzowane, przygotowane specjalnie na 3ci Warszawski Festiwal Piwa 2015.
Niewielka 330to mililitrowa buteleczka, na
biało czerwono czarnej etykiecie, z naszkicowaną głową borsuka, brak
informacji o rodzajach użytych chmieli, słodów oraz o wysokości IBU, kapsel czarny. Po
przelaniu do szkła tworzy się niewielka beżowa pianka jak na cappuccino. Barwa trunku to bardzo ciemny brąz z rubinowymi refleksami. Aromat wędzony, torfowy, spalone kable i topiony plastik przenika się tu z dymem z ogniska na tle gorzkiego espresso. W smaku bardzo wytrawne, nieco kwaskowe od palonych słodów, wyraźna torfowość, troszkę oscypka, nuty kawy, czekolady. Lekkie choć nie wodniste w odbiorze, niezbyt wysoko wysycone, z subtelną likierową goryczką.
Zadziwiająco pijalny i ciekawy stout jak na tak solidny udział słodu wędzonego torfem w smaku i aromacie. Gdyby jeszcze dodać troszkę ciała i ująć oscypka byłoby pierwszorzędnie. Dla sympatyków wędzonki i torfu pozycja obowiązkowa.
Cena: 10,00zł7/10pkt
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz