Winterbier 2014 z holenderskiego
Brouwerij Emelisse to warzone w okresie zimowym mocne, ciemne piwo górnej fermentacji o alkoholu na
poziomie 9,2% obj. i ekstrakcie 22,3° Plato z dodatkiem pianek Marshmallow (rodzaj pianek wytwarzanych z cukru (syropu kukurydzianego), żelatyny i wody). Goryczka określana jest na poziomie 51 IBU, amerykańskie chmiele Nugget i Amarillo, a użyte słody to pilzneński, monachijski i abbey ("belgijski słód "bursztynowy" palony w wyższych temperaturach niż słody podstawowe, nadaje brzeczce nuty chleba, orzechów i owoców" - cytat z twojbrowar.pl). Na ratebeer zakwalifikowane jako Quadrupel i ocenione na 78 punktów ogółem i 38 w stylu.
Butelka
330ml, skromna niebieska etykieta charakterystyczna dla Emelisse,
niepełne dane o składzie i pełne o parametrach trunku, czarny kapsel z
białym logo browaru. Piana znikoma, sycząca, po kilkunastu sekundach znika praktycznie do zera, barwa błotnisto brązowo brunatna, mocno mętna. Aromat toffi, karmel, suszone gruszki, daktyle, figi i rodzynki w alkoholu, go tego kandyzowana papaja oraz oczywiście pianki marshmallow (a może autosugestia?). W smaku słodkie, owocowe, połączenie kompotu z suszonych owoców z likierem karmelowym. Goryczka niska, głogowa, alkohol obecny, niedrażniący. Odczucie w ustach lekko wyklejające i treściwe, ale za to nagazowanie średnie, bardzo drobne, klujące w język i dodające nieco rześkości. W posmaku wino domowe i przejrzałe owoce cytrusowe, może banan oraz przyprawy korzenne.
Jako Quadrupel nie do końca zbalansowane piwo, jako świąteczne za mało przyprawowe i wyraziste, jako ciekawostka z dodatkiem marshmallow za mało pianek... Raczej średnio udane piwo, mimo że bez wad, to jest raczej mdłe i bez wyrazu...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz