Kłos Wielozbożowy z Browaru Kormoran to niefiltrowane piwo górnej fermentacji, na aromat chmielone amerykańskim chmielem Citra, z bogatym zasypem - słód jęczmienny jasny i ciemny, słód żytni, płatki owsiane, słód pszeniczny, orkisz, płaskurka, samopsza. Piwo ma 12,5% wag. ekstraktu i 4,8% obj. alkoholu. Na ratebeer zakwalifikowane jako Specialty Grain. Warka do 08/06/2015.
Grawerowana butelka 500ml, dedykowany kapsel, skład i parametry na etykiecie niepełne (brak wymienionych chmieli i IBU). Po przelaniu do szkła tworzy się bardzo ładna, kremowa i średnio obfita piana, barwa żółta i zmętniona. Aromat przyjemny, orzeźwiający - są cytrusy (pomarańcze, cytryny i mango), kwiaty, delikatne przyprawy, przypomina to mix witbiera i APA. W smaku jest za to mniej owoców a więcej słodowości, skórki od chleba, ciasta drożdżowego, herbatników i ziół. Piwo nie jest słodkie, nie jest też kwaskowe. Goryczka nieduża, ale o ciekawym, pieprznym charakterze, dodatkowo podkreślona średnim, lekko szczypiącym nagazowaniem.
Bardzo dobrze zbalansowane i orzeźwiające piwo, pomimo użycia tak wielu słodów udało się uwarzyć bardzo pijalne, sesyjne, lekkie piwo, dodatek amerykańskich chmieli nadał mu odpowiednią świeżość. Ogólnie przypomina nieco American Wheat, coś w stylu Jurajskie Amerykańska Pszenica.
Cena: 6,40zł
8/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz